Skala pomidorowa
Kolor w pomidorach jest wskaźnikiem ich jakości i świeżości (im bardziej czerwony pomidor, tym wyższa jego jakość). W trakcie procesu przetwarzania pomidorów, ich jakość jest oceniania na podstawie otrzymanej barwy. Ta nota pozwala lepiej zrozumieć metodę kolorymetrycznego pomiaru barwy w pomidorach.
Obiektywna metoda kolorymetrycznego pomiaru barwy dla produktów otrzymywanych z pomidorów opiera się na metodzie i normach przygotowanych przez Uniwersytet w Kalifornii w Davis (UCD). Parametry zmienne są maksymalnie zminimalizowane, a każdy pomiar jest przeprowadzany w oparciu o standardy określone przez UCD. Spektrofotometr przypisuję wartości liczbowe w oparciu o certyfikowaną płytkę pomidorową w celu ujednolicenia wyników pomiarów pomiędzy różnymi laboratoriami.
Aby usprawnić proces pomiaru przetworów pomidorowych, HunterLab dostarcza skalibrowaną płytkę pomidorową opartą na zatwierdzonym i sklasyfikowanym przez Departament Rolnictwa USA wzorze koloru past i przetworów pomidorowych lub podobną płytkę zatwierdzoną przez Wspólnotową Komisję Odniesień BCR 400 Tomato Tile.
Materiały:
-Płytka pomidorowa
-Szklana kuweta na próbki
-Aparat HunterLab (ColorFlex EZ Tomato, Agera)
-Specjalny port na kuwetę
-Nieprzezroczysta pokrywka na kuwetę.
Próbki należy przygotować zgodnie z zaleceniami UCD i umieścić w szklanych kuwetach. Szklane kuwety na próbki należy nabywać u tego samego dostawcy (producenta), co sprawi, że wartości pomiarowe szkła pozostaną prawie takie same pomiędzy naczyniami. Na każdym naczyniu powinna być nakreślona linia pozwalająca na napełnianie kuwety do takiego samego poziomu za każdym razem. W czasie pomiarów należy używać nieprzezroczystej pokrywy na próbki po to, aby zapobiec zakłóceniu wyników przez zewnętrze światło.
Aparat |
Produkt |
Indeks (oparty na skali Hunter L, a, b, wartości mierzone dla C/2) |
ColorFlex EZ w/EasyMatch QC albo ColorFlex EZ Tomato |
Sok pomidorowy |
25.963 + 0.989a - 1.787b |
Pomidorowa pasta/Purre |
- 81.582 + 1.069a + 15.390b - 0.591b2 |
|
Sos pomidorowy |
- 153.100 + 1.187a + 22.332b - 0.864b2 |
|
Ketchup pomidorowy |
- 80.888 + 8.355a - 0.144a2 - 1.194b |
|
Świeży pomidor |
100 ((21.6/L) – (7.5b/La)) |
|
LabScan XE w/EasyMatch QC |
Sok pomidorowy |
25.114 + 0.939a - 1.638b |
Pomidorowa pasta/Purre |
- 40.926 + 1.061a + 9.473b - 0.376b2 |
|
Sos pomidorowy |
- 149.176 + 1.139a + 21.608b - 0.826b2 |
|
Ketchup pomidorowy |
- 81.964 + 8.321a - 0.142a2 - 1.129b |
|
Świeży pomidor |
100 ((21.6/L) – (7.5b/La)) |
Wzorcowe płytki pomidorowe
W powszechnym użyciu są dwie płytki pomidorowe, jedną z nich jest europejska płytka pomidorowa (BCR No. 400) a drugą amerykańska płytka pomidorowa, obie dostępne są w ofercie firmy HunterLab. Przeznaczeniem obu płytek jest sprawdzenie długoterminowej powtarzalności i zwiększenie zgodności między aparaturowej dla pomiarów barwy przetwarzanych produktów pomidorowych (pasta, puree, sosy, ketchupy i soki).
Płytka o kolorze pasty pomidorowej BCR No. 400
Jest to płytka w kolorze barwy pomidora śliwkowego ( jest on idealny do przetwarzania i tworzenia z niego przecierów) i wyprodukowana przez Ceram Research UK. W odpowiedzi na prośby ze strony Wspólnoty Europejskiej, CERAM Research dostarczyło ceramiczną płytkę w kolorze „pomidorowej czerwieni” do Biura Referencji Wspólnoty (BCR). BCR obecnie nazywa się IRMM, czyli Instytut Materiałów Referencyjnych i Pomiarów, centrum badań Komisji Wspólnoty Europejskiej, odpowiedzialnej za standaryzację norm i w chwili obecnej dostarcza te płytki. Ta „Europejska płytka w kolorze pomidorowej czerwieni” może zostać zamówiona, jako BCR Tomato Paste Reference Tile RM No. 400 z przypisanymi wartościami Hunter L, a ,b. Wartości nominalne płytek wynoszą: L=26 ± 0.2, a = 33 ± 0.3 i b = 14.5 ± 0.1. Każda z tych płytek posiada indywidualny certyfikat i służy jedynie i wyłącznie do kalibracji.
Amerykańska Płytka Pomidorowa dostarczana jest przez Departament Rolnictwa USA (USDA). Służy jako wzorzec barwy w procesie pomiaru przetworzonych produktów z pomidorów.
Metoda powiązania wyników pomiaru barwy ze wzorcową płytką pomidorową:
- Zmień standardowy port o średnicy 32 mm na specjalny port na kuwety ( nr. kat. 04-6622-00).
- Przeprowadź standaryzację aparatu za pomocą załączonej czarnej płytki i białego wzorca.
- W trybie ustawień wybierz metodę, która nie jest aktualnie używana. Jeśli używasz spektrofotometru ColorFlex EZ Tomato zazwyczaj wolny jest setup nr 10.
- Zmień ustawienia parametrów na następujące: nadaj metodzie odpowiednią nazwę, ustaw wzorzec: Hitch, średnia bezwzględna: off (tylko jeden pomiar), III/Obs: C/2, Skala koloru: Hunter L, a,b (zwykły, bez gwiazdki).
- Zjedź na dół kursorem, kilka pozycji niżej aż kursor znajdzie się obok znaków: L, a, b i na dole w wierszu polecenia pojawi się prośba o zaktualizowanie wartości docelowej (update Hitch Target values).
- Zmierz płytkę pomidorową. Wartości powinny być podobne do wartości przypisanych do płytki.
- Dostosuj wartości odczytu do momentu, w którym będą zgodne z wartościami Hunter L, a, b C/2 przypisanymi do płytki.
- Powróć do trybu pomiaru i zmierz płytkę pomidorową. Uzyskane wyniki powinny być zgodne z tymi przypisanymi do płytki.
Metoda pomiaru produktów pomidorowych:
- Upewnij się, że w aparacie zamontowany jest port na kuwety.
- Wybierz odpowiedni program w ustawieniach.
- Przeprowadź standaryzację aparatu za pomocą załączonej czarnej płytki i białego wzorca.
- Zmierz płytkę pomidorową. Upewnij się, że odczytane wartości są na poziomie +/- 0,3 Hunter L, a, b w odniesieniu do wartości przypisanych do płytki. Jeśli odczytane wartości nie mieszczą się w tym zakresie, ponownie ustaw wartości dla płytki pomidorowej.
- Napełnij kuwetę (04-7209-00 szklana kuweta na próbki o średnicy 64 mm) badanym produktem aż do górnej granicy naczynia.
- Zmierz produkt z pomidorów, zapisz wynik dla zmierzonej próbki.
W dzisiejszych czasach konsumenci, podejmując decyzję o zakupie opierają swoją opinię na temat smaku i jakości produktów spożywczych na podstawie wyglądu. Techniki pomiaru barwy są bardzo ważne w przewidywaniu akceptacji produktu i w ocenie wartości surowców takich jak pomidory lub przeciery pomidorowe.