Istnieje kilka parametrów wyznaczających jakość kawy, ale jej barwa od dawna jest jednym z najważniejszych czynników, gdyż stopień palenia kawy bezpośrednio wpływa na smak oraz wygląd zaparzonego napoju.
Spektrofotometr ColorFlex EZ jest wykorzystywany do mierzenia barwy zmielonych ziaren kawy przez dno przeźroczystego naczynia. Aparat ColorFlex EZ jest zgodny z wymogami CIE, zoptymalizowany do pomiarów barwy wszystkich materiałów zgodnie z wizualną obserwacją i z dodanym oprogramowaniem do pomiaru barwy kawy. Spektrofotometr może pracować jako urządzenie samodzielne lub być obsługiwany za pomocą opcjonalnego oprogramowania EasyMatch QC.
Mielona kawa jest proszkiem i dlatego musi być mierzona w naczyniu. Może ona być mierzona od góry przez dolny port aparatu jednak pomiar przy użyciu górnego portu, przez dno przeźroczystego naczynia z tworzywa sztucznego jest mniej zależny od operatora pod względem przygotowania próbki.
Uwaga: Gdy zgodność między aparaturowa jest ważna do pomiarów kawy należy używać tego samego modelu w celu zminimalizowania różnic w pomiarach, w innym wypadku podczas pomiaru kawy pomiędzy urządzeniami mogą wystąpić różnice.
Zalecane skale barwy:
W przypadku kawy w powszechnym użyciu są trzy jednoliczbowe indeksy:
SCAA/G – liczba Agroton dla skali Gourmet Coffee przyjętej przez Specialty Coffee Association ( www.scaa.org). Skala ta opiera się na serii wizualnych wzorców barwy wykorzystywanych do oceny koloru kawy.
SCAA/C – liczba Agtron dla skali Commercial Coffee przyjętej przez Specialty Coffee Association opartej na skali SCAA/G.
HCCI – Indeks Hunter Coffee Color oparty na pomiarze odbicia przy długości fali 640 nm, wspólna miara dla wielu palarni kawy.
Dostępna jest także opcja pomiaru barwy kawy i innych produktów spożywczych w skali CIE L*, a*, b* D65/10.
METODA POMIAROWA dla ColorFlex EZ Coffee.
1. Przejdź do Main Menu/STANDARDIZE, aby dokonać standaryzacji.
2. Przeprowadź standaryzację za pomocą czarnej płytki oraz certyfikowanej białej płytki dostarczanej wraz z urządzeniem.
3. Przejdź do Main Menu / Read / Select Setup #1 “Coffee Roast”
Uwaga: Ustawienia produktu to zestaw parametrów określających działanie systemu przy pomiarze specyficznych produktów. Ustawienie Coffee Roast (palona kawa) posiada trzy predefiniowane widoki: jeden dla SCAA/Agtron, dla Gourmet Coffee Score, drugi dla Commercial Coffee Score oraz trzeci dla HCCI Hunter Coffee Color Index. W razie potrzeby możną ustawić inny widok dla wyświetlania wyników w skali CIE L*, a*, b* D65/10 lub innych wartości barwy.
4. Umieść specjalną płytkę w kolorze kawy w porcie pomiarowym w celu odczytu barwy. Wynik pomiaru powinien być zbliżony do wartości odczytanych przez producenta, są one zapisane z tyłu płytki.
Uwaga: Jeśli płytka w kolorze kawy nie zostanie poprawnie odczytana, przemyj ją używając alkoholu izopropylowego. Następnie dokonaj ponownego odczytu.
5. Napełnij plastikową szalkę o średnicy 100 mm do górnej krawędzi, a następnie umieść ją w porcie pomiarowym. Wykonaj pomiar i zapisz zmierzone wartości.
Uwaga: Mielona kawa zwykle jest przygotowywana poprzez mielenie palonych ziaren kawy do średniej grubości zgodnie z zaleceniami SCAA. Ze względu na proces utleniania wpływający na barwę, należy za każdym razem używać świeżo zmielonych ziaren kawy. Temperatura kawy jest parametrem wpływającym na barwę, w momencie, w którym ziarna zostały wyjęte z pieca, zmielone i są mierzone powinna ona być zbliżona do temperatury otoczenia.